Ciasto zwane także łabędzim puchem. Bardzo delikatne, lekkie kremowe. Kwaskowaty dżem i chrupiący kokos powodują, że nie jest mdłe. A masa z kajzerek, choć niespotykana, jest bardzo smaczna. Już sam budyń można podjadać łyżeczką:)
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g kokosu
- 200 g masła
dodatkowo:
- słoiczek dżemu malinowego
na posypkę:
- 80 g kokosu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Biszkopt: Białka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Bułki namoczyć w mleku, a kiedy zamienią się w papkę zmiksować blenderem i przelać do garnka. Dodać cukier i kokos i gotować około 5 minut, mieszając często. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości i powoli ucierając dodawać po łyżce budyniu z bułek. Oba blaty posmarować dżemem od strony wewnętrznej. Na dolny blaty wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Kokos z cukrem uprażyć na maśle i wystudzić. Obsypać nim ciasto.
Piekłam na święta, tylko zamiast dżemu miałam powidła śliwkowe. Wyszło przepyszne i pierwsze zniknęło ze stołu :)
OdpowiedzUsuńTeż je ostatnio piekłam i pojawi się za kilka dni na moim blogu :) ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo pyszne, więc polecam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, właśnie miałam smaki dzisiaj na malinowe ciasto a tu proszę:)
OdpowiedzUsuńPlacek jest świetny,wspaniały pyszny.Robiłam go w tamtym tygodniu i zniknął w jeden dzień .Wogóle to gratuluję ,Swietne ma pani przepisy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam.Jola
OdpowiedzUsuńSMACZNE CIASTO
OdpowiedzUsuń