kremowe ciasto kokosowo-malinowe


Ciasto zwane także łabędzim puchem. Bardzo delikatne, lekkie kremowe. Kwaskowaty dżem i chrupiący kokos powodują, że nie jest mdłe. A masa z kajzerek, choć niespotykana, jest bardzo smaczna. Już sam budyń można podjadać łyżeczką:)

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g kokosu
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu malinowego
na posypkę:
  • 80 g kokosu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Biszkopt: Białka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 

Bułki namoczyć w mleku, a kiedy zamienią się w papkę zmiksować blenderem i przelać do garnka. Dodać cukier i kokos i gotować około 5 minut, mieszając często. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości i powoli ucierając dodawać po łyżce budyniu z bułek. Oba blaty posmarować dżemem od strony wewnętrznej. Na dolny blaty wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Kokos  z cukrem uprażyć na maśle i wystudzić. Obsypać nim ciasto. 

5 komentarzy:

  1. Piekłam na święta, tylko zamiast dżemu miałam powidła śliwkowe. Wyszło przepyszne i pierwsze zniknęło ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je ostatnio piekłam i pojawi się za kilka dni na moim blogu :) ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo pyszne, więc polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, właśnie miałam smaki dzisiaj na malinowe ciasto a tu proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placek jest świetny,wspaniały pyszny.Robiłam go w tamtym tygodniu i zniknął w jeden dzień .Wogóle to gratuluję ,Swietne ma pani przepisy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń