tuńczyk w ryżowej sałatce


Sałatka z tuńczykiem bardzo często pojawia się na moim stole, w różnych odmianach. Ostatnio dodałam kapustę pekińską i chrzan dla ostrości i ta wersja chyba najbardziej mi smakowała.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub mieszanej biała z czerwoną)
  • 5  łyżek majonezu
  • 3 jajka
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól
  • pieprz
Ryż ugotować na sypko i wystudzić. Jogurt wymieszać z chrzanem i majonezem. Ryby, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę posiekać, jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz