deser jogurtowo-owocowy


W lodówce zalegało mi kilka jogurtów owocowych, więc przerobiłam je na deser z galaretką. Taki deser przygotujecie łatwo i bez wielkiego nakładu pracy. Można do niego wrzucić ulubione owoce lub wzbogacić bitą śmietaną. 

Składniki:
  • 200 g jogurtu brzoskwiniowego
  • 200 g jogurtu truskawkowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka rubinowa
  • garść czerwonych winogron
  • garść malin
  • 1 małe jabłko
  • 1 duży banan
  • 1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody w odstępach co pół godziny w kolejności: brzoskwiniowa, pomarańczowa, rubinowa. Galaretkę brzoskwiniową wystudzić i wymieszać z jogurtem brzoskwiniowym. Wylać do pięciu pucharków i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje w pucharkach ułożyć połówki winogron, plasterki banana i jabłko pokrojone w kostkę. Zalać pomarańczową galaretką i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wystudzoną galaretkę rubinową wymieszać z jogurtem truskawkowym i wylać do pucharków. odstawić do stężenia. Udekorować kleksem serka homogenizowanego i owocami. 



2 komentarze: