To sycącą i rozgrzewająca potrawa to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.
Składniki:
- 250 g białej fasoli jaś
- 2 kiełbasy
- 1/2 cukinii
- czerwona papryka
- marchewka
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Fasolę moczyć w wodzie przez kilka godzin przed gotowaniem. Nastęonie gotować do miękkości, soląc dopiero pod koniec. Cebulę podsmażyć z kiełbasą. Dodać pokrojone warzywa, zalać szklanką wody i dusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolkę razem z wodą, przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Posypać natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz