murzynek z rabarbarem i orzechami




Kto z Was lubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka. 

* szeroka keksówka 20*23 cm
Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 1/2 dużej gruszki
  • kilka gałązek rabarbaru
  • garść orzechów włoskich

na polewę:

  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszkę i rabarbar umyć, pokroić na paski i położyć na ciasto, lekko dociskając aby zatopić je w cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Kiedy ciasto przestygnie wszystkie składniki polewy zagotować mieszając. Polać wierzch murzynka i odstawić do zastygnięcia. 




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na murzynka :) Nie wiedziałem, że można go piec z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasycznego murzynka uwielbiam, więc i wzbogacony musi być pyszny. U nas jest zawsze pieczony na dużej blaszce i polewany sporą ilością lukru:)

    OdpowiedzUsuń