królewicz - ciasto miodowe z budyniem



Królewicz to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Zawsze robiła je moja mama, najczęściej na Święta lub większe uroczystości. Później trochę o nim zapomniałam a teraz po kilku latach postanowiłam odświeżyć przepis. Wielu z Was pewnie go zna, bo jest dość popularne a tych, którzy go jeszcze nie próbowali zachęcam- to takie uniwersalne ciasto, nie można go nie lubić.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto miodowe:


  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka kakao
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnej wody
na krem budyniowy:
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g masła
na polewę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • czekoladowe wiórki do posypania
Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić. 
Biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. 
Foremkę, w której piekły się blaty ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dni położyć jeden blat miodowy. Mąki wymieszać z cukrem, budyniem i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać na nie rozrobione mąki. Ugotować budyń, zmniejszyć płomień i dodać masło. Mieszać energicznie (lub miksować) aż budyń i masło dokładnie się połączą. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę budyniu i ostatni blat ciasta. 
Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Posypać wiórkami czekoladowymi.

6 komentarzy:

  1. Robie wlasnie to ciasto i juz mam dosyc - nie wiem,co bylo powodem tego,ze ciasto miodowe,po upieczeniu,nie uroslo,a gdy przestyglo,zrobilo sie twarde jak blacha.Sprawdzilam jeszcze raz skladniki i okazalo sie, ze zamiast 1lyzeczki kakao - dalam jedna lyzke. Czy ta ilosc kakao mogla spowodowac, ze ciasto nie uroslo i zrobilo sie az tak twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ma być takie twarde. Od budyniu zmięknie do jutra.

      Usuń
  2. Serdeczne dzieki za odpowiedz, ciesze sie, ze ciasto nie jest stracone i moge robic dalej,pozdrawiam i zycze milego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie...budyń to ma być taki na 3/4 litra? dziękuję za odpowiedż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Budyn standardowy na pół litra mleka.

      Usuń
    2. Ciasto się bardzo prosto robi. Jest przepyszne 😀

      Usuń