Królewicz to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Zawsze robiła je moja mama, najczęściej na Święta lub większe uroczystości. Później trochę o nim zapomniałam a teraz po kilku latach postanowiłam odświeżyć przepis. Wielu z Was pewnie go zna, bo jest dość popularne a tych, którzy go jeszcze nie próbowali zachęcam- to takie uniwersalne ciasto, nie można go nie lubić.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto miodowe:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciepłego mleka
- łyżeczka kakao
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki zimnej wody
na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 250 g masła
na polewę:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- czekoladowe wiórki do posypania
Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.
Biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić.
Foremkę, w której piekły się blaty ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dni położyć jeden blat miodowy. Mąki wymieszać z cukrem, budyniem i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać na nie rozrobione mąki. Ugotować budyń, zmniejszyć płomień i dodać masło. Mieszać energicznie (lub miksować) aż budyń i masło dokładnie się połączą. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę budyniu i ostatni blat ciasta.
Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Robie wlasnie to ciasto i juz mam dosyc - nie wiem,co bylo powodem tego,ze ciasto miodowe,po upieczeniu,nie uroslo,a gdy przestyglo,zrobilo sie twarde jak blacha.Sprawdzilam jeszcze raz skladniki i okazalo sie, ze zamiast 1lyzeczki kakao - dalam jedna lyzke. Czy ta ilosc kakao mogla spowodowac, ze ciasto nie uroslo i zrobilo sie az tak twarde?
OdpowiedzUsuńTak ma być takie twarde. Od budyniu zmięknie do jutra.
UsuńSerdeczne dzieki za odpowiedz, ciesze sie, ze ciasto nie jest stracone i moge robic dalej,pozdrawiam i zycze milego weekendu
OdpowiedzUsuńMam pytanie...budyń to ma być taki na 3/4 litra? dziękuję za odpowiedż
OdpowiedzUsuńNie. Budyn standardowy na pół litra mleka.
UsuńCiasto się bardzo prosto robi. Jest przepyszne 😀
Usuń