Takiego sernika jeszcze nie jedliście. Jestem tego pewna, bo przepis wymyślałam w trakcie robienia go z tego, co było w domu. Wyszedł duży i wysoki a dzięki temu bardzo podzielny. Ma ciekawy smak, ser ukryty jest między kokosowym i orzechowym blatem, otulony kremem z czekoladą i ogromną ilością bakalii. Świetnie sprawdzi się na większe spotkania: komunie, imieniny czy święta. Jest owszem pracochłonny, i do szybkich nie należy ale dla większej okazji polecam spróbować.
Składniki: (blaszka 25*34 cm)
na ciasto orzechowe:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g tartych orzechów
- 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka mąi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masła stopionego i ostudzonego
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 6 jajek
- 1/2 kostki masła stopionego i ostudzonego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- kilka kropel aromatu rumowego
- 1 szklanka cukru
na ciasto kokosowe:
- 1 szklanka kokosu
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
na krem:
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- rodzynki
- suszone śliwki
- kandyzowane ananasy
- orzechy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki kokosu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Przełożenie ciasta
ciasto orzechowe-połowa kremu-ser-połowa kremu-ciasto kokosowe-polewa-prażony kokos
Ten sernik jest wspaniały... Gratuluję pomysłowości :D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńcudownie to sobie wymyśliłaś Klementynko, uwielbiam takie ciasta, serniczek pracochłonny, ale idealny na większą okazję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam spróbować!
Usuńoch! aż nie wiem, co napisać... genialny ten sernik, genialny!!!
OdpowiedzUsuńchomikuję przepis i czekam na odpowiednią okazję, aby go wykorzystać :)
W przepisie na mase mam nadzieje, ze chodzi o 3,5 szklanki mleka a nie cukru :) A ciasto na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńprosze mi powiedziec jakie wymiary miala Pani blaszka? bo ja chcialabym upiec ten sernik na blaszce 25x40cm i nie wiem czy powinnam zwiekszyc ilosc skladnikow, jesli tak to o ile. pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz :)
OdpowiedzUsuń25*34 cm
Usuńczyli nie musze zwiekszac ilosci skladnikow bo widze ze wymiary sa podobne... dziekuje :)
OdpowiedzUsuńprosze mi jeszcze powiedziec taka rzecz, ciasto kokosowe w ilu stopniach piec i ile minut?
OdpowiedzUsuńokoło 25 minut w 175*C
Usuńjeszcze mam jedno pytanko, czy ananasy musza byc kandyzowane czy moga byc takie zwykle z puszki w syropie? no chyba ze to jest jedno i to samo, bo juz totalnie zglupialam :P
OdpowiedzUsuńkandyzowanie są takie suche, słodkie sprzedawane w paczkach jak rodzynki, ale możesz je pominąć
Usuńa takich z puszki w syropie nie moge uzyc?
Usuńjasne, że możesz:) kwestia gustu i Twojej wyobraźni:) tylko dobrze je odsącz:)
Usuńdzieki za tak szybka odpowiedz... mam nadzieje ze jest pyszny :)
Usuńczy do ciasta orzechowego zamiast maki krupczatki mozna dodac zwykla tortowa? i czy budynie powinny byc bez cukru kupione czy z cukrem?
Usuńmam jeszcze jedno dosyc istotne pytanko, czy zamiast zmielonych orzechow do ciasta orzechowego moge uzyc np zmielonych na proszek migdalow? prosze o szybka odpowiedz :)
Usuńchyba tak:)
Usuńbudynie bez cukru, możesz zwykłą mąkę zamiast krupczatki
Usuńrozumiem ze pierwsza Pani odpowiedz "chyba tak" dotyczyla zmielonych migdalow tak? ostatnie pytanko mam: czy ciasto orzechowe po upieczeniu jest twarde czy to jest biszkopt miekki? a czy jest ogolnie jakas roznica jesli chodzi o krupczatke i o make tortowa?
Usuńciasto orzechowe jest miękkie jak biszkopt . Jeżeli chodzi o mąkę to do biszkoptów niby lepsza jest krupczatka, ale ja przeważnie robię ze zwykłej.
OdpowiedzUsuńale widze ze w przepisie Pani uzyla wlasnie krupczatki. jja zawsze do biszkoptow daje tortowa :) nie napisala Pani czy ta pierwsza Pani odpowiedz "chyba tak" dotyczy zmielonych migdalow?
Usuńa czy do tego ciasta orzechowego dawala Pani calkowicie zmielone na piasek orzechy? czyli podsumowujac... zamiast orzechow moge uzyc migdalow?
OdpowiedzUsuńorzechów raczej na piasek nie zmielisz bo są tłuste. Ja mielę w młynku do kawy. Mozesz też zetrzeć na drobnej tarce. Spróbuj z migdałami,może się uda, ja nie próbowałam ale wydaje mi się że to bez różnicy, bo inne ciasta na migdałach wychodziły
OdpowiedzUsuńdziekuje za odpowiedz :) a co do tej maki krupczatki to ja np slyszalam ze ona najlepsza jest do kruchych ciast... teraz to juz sama nie wiem czy uzyc zwykla tortowa czy krupczatke tak jak Pani :/
Usuńa co do tych orzechow/migdalow to mozna w sklepie kupic calkowicie zmielone na piasek :) a co do masy serowej to mam takie pytanie, czy po upieczeniu jest zbity czy rzadki/ bo widze ze w przepisie jest duzo skladnikow plynnych... a czy budyn mam tylko rozrobic w mleku czy go ugotowac?
OdpowiedzUsuńmigdały są w kauflandzie. Ser po upieczeniu jest wilgotny ale nie rzadki. A co do budyniu to prosze dokładnie przeczytać przepis....
OdpowiedzUsuńaha juz wszystko wiem :) nalezy tylko proszek budyniowy wymieszac z mlekiem i taki rozrobiony wlac do masy serowej :) dziekuje za wszystko. mam nadzieje ze wszystko sie uda i wyjdzie taki jak Pani :)
OdpowiedzUsuńWitaj Klementynko! Mam jedno pytanie dotyczące sernika- jak wyjąć sernik z blaszki w całości żeby się nie rozerwał , bo na pewno nie jest tak łatwo jak z biszkoptem , a trzeba go jakoś wyjąć żeby przełożyć z resztą składników ?
OdpowiedzUsuńja peikę w kwadratowej foremce ze zdejmowaną obręcza i nie mam pronblemu z wyciąganiem. Jak pieczesz w zwykłej to daj tyle papieru, żeby wystawał ponad formę i potem jak wystygnie to wyciągniesz go za papier, najlepiej we dwie osoby, żeby się nie połamał
UsuńDziękuję za odpowiedź :-)
Usuńno takiego cuda jeszcze nie jadłam, wygląda niebiańsko………a uwielbiam serniki z bakaliami
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Ciasto wygląda bardzo smakowicie, zastanawiam się jednak nad tym, jak upieczony sernik umieścić na cieście orzechowym, żeby się nie połamał?
OdpowiedzUsuńWitam. Zamierzam upiec to zapewne pyszne ciacho. Mam tylko pytanie.Ile gram dać bakalii ?
OdpowiedzUsuńBakalii tyle ile chcesz, ale dość duzo bo w końcu ma byc bakaliowe 😊
OdpowiedzUsuń