Kto nie lubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 210 g mąki
- 140 g masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
na masę serową:
- 1 kg sera mielonego
- 5 jajek
- 2 białka (pozostałe z ciasta)
- 1 szklanka cukru pudru
- 125 g masła
- 1 opakowanie budyniu
na wierzch:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie rozwałkować ciasto i nakłuć je widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec w 200*C przez około 10 minut.
W tym czasie przygotować masę serową: masło utrzeć najpierw samo, później dodać cukier puder a kiedy masa będzie gładka dorzucać po żółtku. Następnie dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do sera (nie miksować!). Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec w 170*C około godziny.
Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie całkowicie wystudzić. Składniki polewy podgrzać mieszając aż będzie gładka. Polać sernik i posypać migdałami.
I to jest to, czego tygryski pragną w tak zimne i deszczowe dni, jak ten!:) Bez zbędnych ceregieli!:) Uwielbiam sernik. Ja jeszcze do sera, dodaję banany. Praktycznie nic więcej. Masa jest zbita, ale i pełnowartościowa!:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis:) Przypomina mi trochę przepis mojej babci, tylko że ona trochę inną ilość jajek chyba używała:P A czy myślisz, że możnaby zamiast cukru użyć czegoś mniej kalorycznego, np. ksylitolu albo erytrolu? Czy wtedy raczej ciasto może "siąść"?
OdpowiedzUsuń