tradycyjny sernik na kruchym


Kto nie lubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 210 g mąki
  • 140 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego
  • 5 jajek 
  • 2 białka (pozostałe z ciasta)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie budyniu
na wierzch:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie rozwałkować ciasto i nakłuć je widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec w 200*C przez około 10 minut. 
W tym czasie przygotować masę serową: masło utrzeć najpierw samo, później dodać cukier puder a kiedy masa będzie gładka dorzucać po żółtku.  Następnie dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do sera (nie miksować!). Masę serową wyłożyć na podpieczony spód  i piec w 170*C około godziny. 
Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie całkowicie wystudzić. Składniki polewy podgrzać mieszając aż będzie gładka. Polać sernik i posypać migdałami. 

Komentarze

  1. I to jest to, czego tygryski pragną w tak zimne i deszczowe dni, jak ten!:) Bez zbędnych ceregieli!:) Uwielbiam sernik. Ja jeszcze do sera, dodaję banany. Praktycznie nic więcej. Masa jest zbita, ale i pełnowartościowa!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis:) Przypomina mi trochę przepis mojej babci, tylko że ona trochę inną ilość jajek chyba używała:P A czy myślisz, że możnaby zamiast cukru użyć czegoś mniej kalorycznego, np. ksylitolu albo erytrolu? Czy wtedy raczej ciasto może "siąść"?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz