pikantny krem z kukurydzy z nachosami


Ekspresowy tani pomysł na obiad. Żeby smakował, musi być pikantny dlatego polecam zwłaszcza osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Taka zupa-krem fajnie się sprawdzi też na domówce jako przystawka. 

*dla 4 osób:
Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • paczka pikantnych nachos
  • zielona cebulka
Marchewki, seler, pietruszkę i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę i zalać 1,5 litra wody. Gotować około pół godziny. Zblendować i doprawić (można przetrzeć przez sitko, jeśli komuś przeszkadzają skórki z kukurydzy). Podawać z nachosami i posiekaną zieloną cebulką. 


6 komentarzy:

  1. Wgląda przepysznie zapraszam do mnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, po meksykańsku :) Takie jedzenie to ja rozumiem. Uwielbiam zrobić sobie takie przekąski wieczorem, kiedy jeszcze pracuję przy komputerze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis!
    Ostatnio zamówiłem pizza z sosem, który bardzo przypominał Twój kukurydziany krem, ale od razu widać, że Twój jest dużo lepszy :P
    W sumie, to miałem kupon na 15zł, więc szkoda było go nie wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, zapisany w książce jako priorytet;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale narobiłam sobie smaku! Musze koniecznie to zrobić :D

    http://andziaszek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie. Zrobię w najbliższym czasie, mąż na pewno się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń