Ostatnio w gościach zostałam poczęstowana pysznym wilgotnym ciastem ze śliwkami. Okazało się, że to ciasto na maślance. Robiłam już takie wielokrotnie ale z trochę innych proporcji. Tamto tak mi zasmakowało, że musiałam je upiec i przy pierwszej okazji kupiłam śliwki. Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę nie na maśle ale na oleju i okazało się, że faktycznie jest lepsza: mniej twarda i mniej sucha. Chyba się na taką przerzucę.
*foremka 25*34 cm
Składniki
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 500 g śliwek
- 5 kopiatych łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
- 5-6 łyżek oleju
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i maślankę. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki przepołowić i układać na cieście skórką do dołu. Mąkę, kokos, cukier i olej zagnieść palcami i posypać ciasto. Piec w 180*C około 45 minut.
Uwielbiam takie ciasta. Z chęcią wypróbuję Twój przepis <3
OdpowiedzUsuńale pychotka! :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maślanki moze być jogurt grecki badz naturalny
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie Ciasta. Często robię. TWOJE WYGLĄDA PRZEEEpysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszność! Uwielbiam takie słodkości, super przepis :)
OdpowiedzUsuńCiastko idealne do kawy, smacznego! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńprzepis super !!! Ja nie mialam wiorkow kokosowych do kruszonki i dodalam cynamonu / 1 lyzeczke,mozna dac wiecej/. Ale.... jednak wiorki daja po pierwsze smak po drugie zawieraja tluszcz a kruszonka musi byc "tlusta". Moja kruszonka byla tez dobra - ale teraz bedzie obowiazkowo z kokosem. Polecam to ciasto bo jest naprawde mieciutkie i bardzo smaczne - nie za slodkie.Pozdrawiam wszystkich serdecznie - a Pani Madzi dziekuje za swietny przepis. POLECAM go do wyprobowania . Jadwiga.
OdpowiedzUsuń