Ostatnio mniej piekę, staram się trzymać diety więc i przepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;)
To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii.
I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;)
Pewnie zapytacie jak to możliwe, że kiwi i galaretka zagrały razem, przecież kiwi uniemożliwia tężenie!
Jest na to prosty, wcale nie magiczny sposób- wystarczy kiwi chwilkę obgotować (nie za długo bo całkiem straci kolor). I można szaleć:)
A ciasto to polecam szczególnie na cieplejsze dni, bo jest lekkie i cudownie orzeźwiające.
Wielbicielom kiwi i czekolady polecam białą czekoladę z kiwi- oryginalna i przepyszna. Znajdziecie ją tutaj: klik
A na blogu oprócz tego jest też przepis na wilgotne ciasto z kiwi (klik) i torcik kiwi (klik). Polecam!
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanka mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
na galaretkę:
- 6-7 owoców kiwi
- 2 opakowania galaretki kiwi
na piankę:
- 2 duże kubki jogurtu (może być grecki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- łyżka czekoladowej posypki
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Kiwi obrać, pokroić w kostki. W rondelku zagotować odrobinę wody, wrzucić kiwi i gotować minutę. Wyjąć i wystudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z kiwi i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem i żelatyną. Wyłożyć na galaretkę i posypać posypką. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz