kostka jogurtowa z kiwi




Ostatnio mniej piekę, staram się trzymać diety więc i przepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;)

To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii. 
I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;)

Pewnie zapytacie jak to możliwe, że kiwi i galaretka zagrały razem, przecież kiwi uniemożliwia tężenie!
Jest na to prosty, wcale nie magiczny sposób- wystarczy kiwi chwilkę obgotować (nie za długo bo całkiem straci kolor).  I można szaleć:)

A ciasto to polecam szczególnie na cieplejsze dni, bo jest lekkie i cudownie orzeźwiające. 

Wielbicielom kiwi i czekolady polecam białą czekoladę z kiwi- oryginalna i przepyszna. Znajdziecie ją tutaj: klik

A na blogu oprócz tego jest też przepis na wilgotne ciasto z kiwi (klik) i torcik kiwi (klik). Polecam!


*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na galaretkę:
  • 6-7 owoców kiwi
  • 2 opakowania galaretki kiwi
na piankę:
  • 2 duże kubki jogurtu (może być grecki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • łyżka czekoladowej posypki
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Kiwi obrać, pokroić w kostki. W rondelku zagotować odrobinę wody, wrzucić kiwi i gotować minutę. Wyjąć i wystudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z kiwi i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem i żelatyną. Wyłożyć na galaretkę i posypać posypką. Wstawić do lodówki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz