sobota, 21 września 2013

szarlotka z budyniem



Uwielbiam piec skomlikowane ciasta. Ale jeżeli chodzi o ich jedzenie to wolę proste, tradycyjne, jak u babci. Na przykład jabłecznik  z budyniem. Ciasto banalnie proste, szybkie bo pieczone w całości, przyjemne w smaku. Takie domowe.

Składniki: (blaszka 24*24cm)
na ciasto:
kostka masła
szklanka cukru opudru
po szklance mąki i mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na nadzienie:
1 litr mleka
3 opak.budyniu waniliowego

4 łyżki cukru
1 kg jabłek

cynamon

Masła ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ucierając. Dodajemy obie mąki, proszek i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. . Budyń gotujemy z 3 opakowań na litrze mleka, dodając 2 łyżki cukru. Jabłka scieramy na tarce i dusimy chwilę z dwoma łyżkami cukru i cynamonem, przestudzamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, dwie trzecie ciasta wykładamy na blachę, następnie jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. 
Pieczemy 50 min. w temp. 180*C
Posypujemy cukrem pudrem. 

11 komentarzy:

  1. jaki rozmiar blaszki?
    uwielbiam Twoje przepisy :) brawo brawo brawo !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24*24 cm. Dziękuję za miłe słowa i polecam szarlotkę!

      Usuń
  2. Jestem wielką miłośniczką szarlotek, a ta Twoja wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. brakuje mi chyba ilości proszku do pieczenia, w składnikach nie ma, a w opisie jest:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gapa ze mnie, dziękuję Kasiu za zwrócenie uwagi, proszku ma być 1 łyżeczka, już poprawiłąm przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem co zle zrobilam ale ta reszta ciasta ktora wykladalam na cieply budyn wtopil mi sie wrecz w ten budyn .....hmm jakas rada?

    Kasia

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up