Uwielbiam piec skomlikowane ciasta. Ale jeżeli chodzi o ich jedzenie to wolę proste, tradycyjne, jak u babci. Na przykład jabłecznik z budyniem. Ciasto banalnie proste, szybkie bo pieczone w całości, przyjemne w smaku. Takie domowe.
Składniki: (blaszka 24*24cm)
na ciasto:
kostka masłana ciasto:
szklanka cukru opudru
po szklance mąki i mąki ziemniaczanej
4 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
1 litr mleka
3 opak.budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
1 kg jabłek
cynamon
Masła ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ucierając. Dodajemy obie mąki, proszek i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. . Budyń gotujemy z 3 opakowań na litrze mleka, dodając 2 łyżki cukru. Jabłka scieramy na tarce i dusimy chwilę z dwoma łyżkami cukru i cynamonem, przestudzamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, dwie trzecie ciasta wykładamy na blachę, następnie jabłka, gorący budyń i resztę ciasta.
Pieczemy 50 min. w temp. 180*C
Posypujemy cukrem pudrem.
jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje przepisy :) brawo brawo brawo !
24*24 cm. Dziękuję za miłe słowa i polecam szarlotkę!
UsuńJestem wielką miłośniczką szarlotek, a ta Twoja wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńPiękna szarlotka. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńbrakuje mi chyba ilości proszku do pieczenia, w składnikach nie ma, a w opisie jest:)
OdpowiedzUsuńgapa ze mnie, dziękuję Kasiu za zwrócenie uwagi, proszku ma być 1 łyżeczka, już poprawiłąm przepis
OdpowiedzUsuńIle cynamonu dawałaś?
OdpowiedzUsuńŁyżeczkę
UsuńNie wiem co zle zrobilam ale ta reszta ciasta ktora wykladalam na cieply budyn wtopil mi sie wrecz w ten budyn .....hmm jakas rada?
OdpowiedzUsuńKasia