Kiedy zobaczyłam to ciasto pierwszy raz (tutaj-klik) pomyślałam, że to sernik z brzoskwiniami. Przepis zciekawił mnie bardziej, bo okazało się, że to ciasto z jakims nowym, dziwnym nadzieniem. Budyń, manna, śmietana i jajka. Ciekawe połączenie. Musicie spróbować, bo choć wyglądem przypomina sernik, to smaku nie da się do nieczgo porównać. Mogę tylko powiedzieć, że jest bardzo lekkie i puszyste.
(przepis zmodyfikowany)
Składniki: (blaszka 24*24 cm):
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 4 szklanki mleka
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- skórka otarta z połowy cytryny
- puszka brzoskwiń
Składniki ciasta zagnieść, schłodzić. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić blaszkę, wyłożyć nadzienia. Ułożyć brzoskwinie pokrojone w kawałki i resztę ciasta np. tworząc kratkę. Piec około godziny w 175*C.
Ciasto rzeczywiście wygląda jak najlepszy sernik:)
OdpowiedzUsuńKocham budyń i mannę - ciasto dla mnie. Jadę:)
OdpowiedzUsuńOpalanka- czekam:)
UsuńFajny przepis, rzeczywiście wygląda jak sernik
OdpowiedzUsuńWyszło prześliczne :)
OdpowiedzUsuńzaczynam piec i skumałam że nie pa proszku do pieczenia w przepisie: tak ma być ??
OdpowiedzUsuńtak, do kruchego ciast anie trzeba proszku, ale można dać
Usuń