niedziela, 22 kwietnia 2012

sernik w ciescie orzechowym z kremem śmietanowym

Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. U mnie jak zwykle bez okazji. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym.  Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach.
Przepis z rodzinnego zeszytu, zdjęcie trochę kiepskie bo robione w pospiechu telefonem.







Ser:
60 dag sera mielonego
30 dag cukru pudru
6 jajek
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochę sera i stopioną i wystudzona margarynę. Mieszając  łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek.  Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej. 

Ciasto orzechowe:
6 jaj
1 szklanka cukru
10 dag tartych orzechów
 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego

 Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę. 

Krem:
6 łyżek cukru pudru
1 kostka margaryny
1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18%


Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć.

Dodatkowo:
polewa orzechowa
orzechy

Złożenie ciasta:
1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa

7 komentarzy:

  1. super, właśnie mam piec sernik na komunie może skorzystam z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pati, spróbuj, a nie pożałujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a śmietana najlepiej ilu procentowa?

    OdpowiedzUsuń
  4. a na jaką blaszkę jest ten przepis rozmiar?

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsza 18 % śmietana, ale można też dać jogurt owocowy zamiast śmietany, wtedy jest jeszcze lepsza masa:)

    OdpowiedzUsuń