tiramisu z szampańskimi truskawkami



Ten klasyczny deser z dodatkiem truskawek "wykąpanych" w szampanie nie może nie smakować. Delikatny biszkopt, puszysty krem, aromat kawy i oczywiscie soczyste truskawki. Niebo na ziemi. Polecam na wszelakie spotkania towarzyskie, na pewno każdemu zasmakuje.

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pieczemy biszkopt, dokładnie studzimy i kroimy  na 3 paski wzdłuż.

Krem:
  • 500g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao

Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy serek, miksujemy. Żelatyne rozpuszczamy w 3 łyzkach wody, studzimy, łączymy z serkiem. Śmietankę ubijamy z reszta cukru pudru, delikatnie łączymy z masą serkową.  Do kremu możemy dodać pokrojone truskawki.

Dodatkowo:
  • 3 łyżki amaretto lub mocnego alkoholu 
  • szklanka mocnej kawy świeżo zaparzonej i ostudzonej
  •  kakao ciemne
  • truskawki ( ja moczyłam je kilka minut w szampanie)

Paski ciasta dokładni pączujemy kawą zmieszaną z alkoholem. Smarujemy kremem, posypujemy kakao przez sitko i zwijamy jak roladę pierwszy pasek. Kładziemy na patere i wokół niego owijamy kolejne posmarowane i posypane kakao paski.  Całość obsmarowujemy reszta kremu, posypujemy kakao i przybieramy truskawkami. CHłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

  

5 komentarzy:

  1. Ciezko mi jest wyobrazic sobie jak zwijac te biszkopty. Chcialabym to zrobic, moglabys wstawic jakis dodatkowy opis jak to zrobic, najlepsze bylyby zdjecia. Wydaje mi sie ze kiedys to widzialam na Youtube, ale nie moge tego teraz znalezc. Mam jeszcze pytanie te biszkopty to prostokaty?, chyba latwiej je zwijac niz okragle z tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
  2. biszkop pieczemy w prostokątnej formie i kroimy wzdłuż na trzy paski (nie z szerokości jak na tort tylko normalnie na paski. potem pierwszy pasek smarujemy kremem i zwijamy jak rolade wzdłu ż dłuższego boku, ustawiamy n apaterze pionowo. Następny pasek ciasta smarujemy i obklejamy nim powstałą roladę. tak samo z trzecim. Postaram się w najbliższym czasie zrobic coś podobnego i wstawić. A jeśli bardzo Ci się spieszy, podaj maila to przeslę Ci instrukcję na zdj. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bardzo prosze o dokłądny opis wraz ze zdjeciami na email chce zrobic na urodzinki syna:)
    agnes0429@op.pl

    OdpowiedzUsuń