niedziela, 7 października 2012

babka czekoladowo- pomarańczowa


Genialna babka. Mocno czekoladowa, intensywnie pomarańczowa w smaku i zapachu. Bardzo pulchna, wilgotna i miękka. Bezglutenowa, zamiast mąki zawiera orzechy.

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 6 jajek
  • 200 g mielonych orzechów
  • 50 g kakao
  • 230 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Pomarańcze przygotować najlepiej dzień przed pieczeniem. Dokładnie wyszorować, zalać zimną wodą i gotować przez dwie godziny, pilnując aby cały czas były zanurzone w wodzie. Ostudzić.

Jajka w całości ubić z cukrem na puch. Pomarańcze zmiksować na pulpę w malakserze ( ja przepuściłam je przez maszynkę do mielenia z drobnym  sitkiem do maku). Papkę pomarańczową połączyć z kakao, proszkiem i sodą i dodać do masy jajecznej. Wsypać zmielone orzechy i zmiksować. Przelać do foremki natłuszczonej i wysypanej kakao. Piec około 60 minut w 170*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w piekarniku. Polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać słonecznikiem w czekoladzie.

źródło

2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up