Genialna babka. Mocno czekoladowa, intensywnie pomarańczowa w smaku i zapachu. Bardzo pulchna, wilgotna i miękka. Bezglutenowa, zamiast mąki zawiera orzechy.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 6 jajek
- 200 g mielonych orzechów
- 50 g kakao
- 230 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Jajka w całości ubić z cukrem na puch. Pomarańcze zmiksować na pulpę w malakserze ( ja przepuściłam je przez maszynkę do mielenia z drobnym sitkiem do maku). Papkę pomarańczową połączyć z kakao, proszkiem i sodą i dodać do masy jajecznej. Wsypać zmielone orzechy i zmiksować. Przelać do foremki natłuszczonej i wysypanej kakao. Piec około 60 minut w 170*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w piekarniku. Polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać słonecznikiem w czekoladzie.
źródło
takiej babki mi dzisiaj trzeba!
OdpowiedzUsuńfajna babka:)
OdpowiedzUsuń