Ciasto półkruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 230 g zimnego masła
- 150 g marcepanu
Marcepan wcześniej schłodzić w zamrażalniku około pół godziny a następnie zetrzeć na tarce. Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników, zagnieść szybko ciasto i schłodzić je w lodówce. Podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część rozwałkować i foremką wykroić dowolne kształty ( kilka sztuk, u mnie były to motylki). Pozostałe resztki ciasta połączyć z wieksza częścią. Rozwałkowac ją lub zetrzeć na blaszkę i lekko docisnąć.Ponakłuwac widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180*C.
Masa jabłkowa:
- 8 jabłek startych na plasterki
- 1 banan
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka bułki tartej
- szczypta cynamonu
Jabłka skropić sokiem z cytryny i zalać 1/4 szklanki wody, dusić przez chwilę. Dodać cukier i cynamon. W połowie szklanki wody rozrobić budyń i wlać do jabłek, zagotować. Ciasto posypać bułką tartą, ułożyć plasterki banana. Masę jabłkową lekko przestudzić, wylać na ciasto
Pianka:
- 3 białka
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 op. budyniu waniliowego
Białka ubić z cukrem, dodac olej i budyń. Wylać na masę jabłkową.
Na piance ułożyć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz