Przepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis.
*blaszka 29*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 7 jajek
- 1 kostka margaryny (lub 250 g masła)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 10 dag drobnego kokosu
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 kg słodkich jabłek
- cynamon
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu.
Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.
bardzo fajne, tyle smaków w jednym ciachu, a można je upiec za jednym razem, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńwydawać by się mogło, że za dużo maków jak na jedno ciasto, ale wszystko razem fajnie pasuje, polecam!
Usuńprzepis dodaję do wypróbowania, ciekawe połączenie smaków;)
OdpowiedzUsuńAniu, polecam i daj znać jak wyszło:) pozdrawiam
UsuńNa jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJa juz sprawdziłam, jest przepyszne i bardzo łatwo się je robi a ja dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem
OdpowiedzUsuńCzy bedzie duza roznica jezeli dałabym ciasto ciemne na spod a biale na wierzch ?? ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto 👍👍
OdpowiedzUsuńPyszne 😋 ciasto
OdpowiedzUsuń