wtorek, 23 grudnia 2014

ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą)




Przepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis.
*blaszka 29*34 cm

Składniki:
na ciasto:
  • 7 jajek
  • 1 kostka margaryny (lub 250 g masła)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
na wkładkę kokosową:
  • 10 dag drobnego kokosu
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
na wkładkę jabłkową:
  • 1 kg  słodkich jabłek
  • cynamon
na polewę chałwową:
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu.
Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C.
 Polewa:
 Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.





8 komentarzy:

  1. bardzo fajne, tyle smaków w jednym ciachu, a można je upiec za jednym razem, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydawać by się mogło, że za dużo maków jak na jedno ciasto, ale wszystko razem fajnie pasuje, polecam!

      Usuń
  2. przepis dodaję do wypróbowania, ciekawe połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, polecam i daj znać jak wyszło:) pozdrawiam

      Usuń
  3. Na jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja juz sprawdziłam, jest przepyszne i bardzo łatwo się je robi a ja dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy bedzie duza roznica jezeli dałabym ciasto ciemne na spod a biale na wierzch ?? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto 👍👍

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up