Składniki:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyzka kakao
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ucierając dodawać po żółtku, nastepnie po łyżce majonezu. Maki i proszek przesiać, delikatnie wmieszać do masy. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao. Do wysmarowanej i dokładnie wysypanej bułką tartą foremki wlać najpierw jasne ciasto, a nastepnie ciemne. Piec około 35 minut w 175*C. Wystudzić na kratce.
polewa:
- 2 łyżki masy kajmakowej
- 1 łyżeczka masła
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka mleka
- prażone migdały
Kajmak ropuśić z masłem, czekoladę z mlekiem. Babkę posmarować kajmakiem, polać czekolada i posypać migdałami.
A gdybym zastąpiła majonez 100,0 masła i 300,0 kajmaku to by wyszła babka? Czy za ciężkie by było? Chciałabym dodać też kajmak do ciasta, ale nie wiem jak to zrobić...
OdpowiedzUsuńA czy mogę zastąpić majonez 100,0 masła i 300,0 kajmaku? Nie będzie za ciężka? Chciałabym do ciasta dodać kajmak, a nie wiem w jaki sposób...
OdpowiedzUsuńLepiej tak nie kombinować bo nie wiadomo co z tego wyjdzie. Babke z kajmakiem radze zrobic z przepisu na babke kajmakową.
OdpowiedzUsuń