Ciasto dla amatorów bardzo słodkich wypieków. Kruche placki z migdałową bezą, przełożone masą kajmakową. .
Składniki (na dwa kruche placki):
- 3,5 szklanki mąki
- 30 dag masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwie zsuwane blaszki. Upiec na złoty kolor w temp. 180*C (ok 10-12 minut). Wystudzić.
beza:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g migdałów w płatkach
- szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Na wystudzone placki rozsmarować po połowie piany i posypać oba migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i suszyć około 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.
krem:
- 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 3/4 kostki masła
- sok z 1/2 cytryny
Mleko skondesowane gotować w całości zalane wodą conajmniej 2 godziny, dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzić przez noc. Nie otwierać puszki przed całkowitym ostygnięciem. Masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytyryny, przełożyć placki.
Fajne ciacho,rzeczywiscie bardzo slodkie,ja wczoraj robilam cos podobnego,tyle ze do masy dodalam jeszcze budyn waniliowy zeby bylo troszke mniej slodkie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKajmak<3
OdpowiedzUsuńkajmak i migdały, kocham to ciasto :D
OdpowiedzUsuńWielki głód słodyczowy ogarnął mnie, kiedy jak pigułkę w jednej dawce obejrzałam Twoje wypiekowe wpisy. A tu po świętach przecież i rozważnie należałoby:) Dodaję u siebie do ulubionych i będę podglądać :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i zapraszam do zaglądania, pozdrawiam
UsuńSłodka rozpusta :)
OdpowiedzUsuńu mnie to ciasto nazywa się "paznokieć" ale pyyyszne jest pod każdą nazwą ;)))
OdpowiedzUsuń