kruche migdałowe z kajmakiem


Ciasto dla amatorów bardzo słodkich wypieków. Kruche placki z migdałową bezą, przełożone masą kajmakową. .

Składniki (na dwa kruche placki):

  • 3,5 szklanki mąki
  • 30 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.  Rozwałkować na dwie zsuwane blaszki. Upiec na złoty kolor w temp. 180*C (ok 10-12 minut). Wystudzić.

beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g migdałów w płatkach
  • szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Na wystudzone placki rozsmarować po połowie piany i posypać oba migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i suszyć około 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.

krem:
  • 3/4 puszki słodzonego  mleka skondensowanego
  • 3/4 kostki masła
  • sok z 1/2 cytryny
Mleko skondesowane gotować w całości zalane wodą conajmniej 2 godziny, dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzić przez noc. Nie otwierać puszki  przed całkowitym ostygnięciem. Masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytyryny, przełożyć placki. 

7 komentarzy:

  1. Fajne ciacho,rzeczywiscie bardzo slodkie,ja wczoraj robilam cos podobnego,tyle ze do masy dodalam jeszcze budyn waniliowy zeby bylo troszke mniej slodkie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. kajmak i migdały, kocham to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielki głód słodyczowy ogarnął mnie, kiedy jak pigułkę w jednej dawce obejrzałam Twoje wypiekowe wpisy. A tu po świętach przecież i rozważnie należałoby:) Dodaję u siebie do ulubionych i będę podglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i zapraszam do zaglądania, pozdrawiam

      Usuń
  4. u mnie to ciasto nazywa się "paznokieć" ale pyyyszne jest pod każdą nazwą ;)))

    OdpowiedzUsuń