środa, 18 września 2013

potrawka z grzybów do słoika


Mam dziś dla Was przepis, który powstał przypadkiem, w trakcie robienia. Wyszła z tego przepyszna potrawka, która można zaprawić na zimę do słoików i zjeść np. z ryżem i kurczakiem, z makaronem lub jako dodatek do obiadu. Ciekawe połączenie grzybów, papryki i brokuła, doprawione smakiem pomidorów i ostrej papryki. Polecam!

Składniki:

  • 2 kg grzybów (użyłam maślaków)
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 duży brokuł
  • 3 główki cebuli
  • 300 g koncentratu pomidorowego 
  • olej do smażenia
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól do smaku według uznania
  • łyżka octu
  • czosnek
W rondlu rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na olej.  Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby. Dusić chwilę, po czym dodac pokrojoną paprykę, brokuła oraz czosnek. Dusić około 20 minut. Dodać koncentrat oraz przyprawy i gotować jeszcze chwilę. gorące przełożyć do słoika lub podać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up