wtorek, 3 grudnia 2013

pierś faszerowana


Obowiązkowa pozycja na Bożonarodzeniowym i Wielkanocnym stole. Bardzo podzielna i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Można podawać na ciepło i zimno.

Składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na cebuli. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, bułką, jajkami i przyprawami. Dodać przeciśnięty czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć farsz i zawinąć. Owinąć bawełnianą nitką. Piec w piekarniku około 90 minut, podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem. 

2 komentarze:

  1. Fajne przepisy na mięsa, szkoda że nie podajesz temperatury pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, proszę o informacje w jakiej temperaturze piec roladę, bardzo chciała bym ją zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up