Obowiązkowa pozycja na Bożonarodzeniowym i Wielkanocnym stole. Bardzo podzielna i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Można podawać na ciepło i zimno.
Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 2 jajka
- 1 bułka czerstwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na cebuli. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, bułką, jajkami i przyprawami. Dodać przeciśnięty czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć farsz i zawinąć. Owinąć bawełnianą nitką. Piec w piekarniku około 90 minut, podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem.
Fajne przepisy na mięsa, szkoda że nie podajesz temperatury pieczenia.
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o informacje w jakiej temperaturze piec roladę, bardzo chciała bym ją zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń