Zainspirowana przepisem Słodkiej Babeczki na okrągłe pierniczki upiekłam okrągłe ciasteczka anyżowe. Pierwszy raz użyłam sproszkowanego anyżu i już wiem, że to mój smak. Ciasteczka przez dużą zawartość miodu są dość twarde, ale po kilku dniach zmiękną. A takie twarde świetnie smakują moczone w herbacie.
Składniki (wyszło mi 60 sztuk):
- 500 g mąki
- 250 g miodu
- 140 g cukru (dałam ciut mniej)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka anyżu
Miód podgrzać i z resztą składników zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta lepić kulki, lekko spłaszczać i układać na blasze. Piec w 175*C około 10 minut. Po upieczeniu można polukrować. Należy przechowywać w zamkniętej puszce, aby zmiękły.
Nie przepadam za anyżem, ale ciasteczka wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńpyszne, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń