poniedziałek, 2 grudnia 2013

tort cappuccino z kokosem Siostry Anastazji


Dziś tort zrobiony z okazji wspólnych imienin rodziców, czyli połączenia andrzejek z barbórką. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji na ciasto cappuccino, ale lekko go zmodyfikowałam. Przede wszystkim zmniejszyłam proporcje ciasta i wkładki kokosowej o połowę, ale kremu zostawiłam tyle, ile w przepisie. Dodałam też od siebie kilka wiśni z nalewki do kremu. I tyle. Całość posypałam prażonym kokosem, białą czekoladą i mleczną czekoladą. Aha no i zapomniałabym dodać, nasączyłam biszkopt kawą cappuccino. Podaję przepis zmieniony, jeżeli chcecie zrobić z tego przepisu ciasto w dużej formie, musicie podwoić składniki na biszkopt i blat kokosowy. Piekłam w tortownicy 21 cm. Wyszło pysznie.

Składniki:
na biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na wkładkę kokosową:
  • 3 białka
  • 120 g kokosu
  • 1/2 szklanki cukru
na krem:
  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g masła
  • 3 g kawy cappuccino w proszku (dałam więcej)
  • wiśnie z nalewki
do nasączenia:
  • 1 filiżanka kawy cappuccino posłodzonej i wystudzonej
Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić i przekroić na dwa krążki. Białka ubić z cukrem. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Upiec na papierze do pieczenia przez około 25 minut w 170*C. 
Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu ugotować kremowy budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i kawą cappuccino. 
Krążek biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć wiśnie z nalewki. przykryć ciastem kokosowym. Rozsmarować 1/3 kremu i przykryć biszkoptem. Nasączyć kawą. Resztą kremu pokryć cały tort w koło i obsypać boki prażonym kokosem. Wierzch posypać startą mleczną czekoladą i płatkami białej czekolady. Schłodzić.



6 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie, bardzo mi się podoba dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i bogaty w smaku! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaje sie do obserwowanych:) U mnie początki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/ Pozdrawiam Aga:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie niestety coś poszło nie tak i tort się troszkę rozjechał. Ale w smaku fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zrobic ten krem budyniowy ??

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up