Zapraszam na lekkie ciasto z pomarańczową nutą. Wilgotny murzynek przełożony pianką z bitej śmietany i dżemu pomarańczowego. Skorzystałam z przepisu na murzynek Siostry Anastazji, zmodyfikowałam go dodając dżem do masy. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zniknęło w godzinę:)
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
na piankę:
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
na polewę:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałów
Masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Wbić żółtka, wsypać mąkę i proszek i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180*C. Dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Kiedy zaczną tężeć ubić śmietankę z cukrem pudrem , dodać dżem i galaretki, zmiksować. Wylać masę na blat ciasta i przykryć drugim blatem.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać płatkami migdałów.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały murzynek z tym kremem rewelacja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Tak chyba od pani mam przepis już dodałam linka :) bardzo pyszne ciasto:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/05/murzynek-z-pomaranczowa-pianka.html
Czy pół godziny wystarczy by upiekło się ciasto i nie wyszedł zakalec?
OdpowiedzUsuń