naleśniki pomarańczowe


Niedawno dostałam od firmy Kamis wspaniałą Przyprawę do dań słodkich w młynku. Pachnie obłędnie, a to za sprawą kardamonu. Doskonale wyczuwalna jest też skórka cytrynowa, cynamon, goździki. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do naleśników z nadzieniem serowo-pomarańczowym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru pudru
na nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 serek homogenizowany
  • 3 łyżki śmietany
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • przyprawa do dań słodkich w młynku Kamis
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans, aby zgęstniało. W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki razem wymieszać widelcem. Naleśniki smażyć na maśle i smarować serkiem. Zwijać w ruloniki i podawać posypane cukrem pudrem. 



2 komentarze:

  1. bardzo lubimy pomarańczowe naleśniki. Próbowałaś smażyć naleśniki na soku z pomarańczy? Wtedy jest jeszcze bardziej intensywny smak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, bardzo lubię naleśniki a w takiej formie to już w ogóle:)

    OdpowiedzUsuń