zupa pęczakowa z indykiem


To jedna z moich ulubionych zup. Świetna alternatywa dla rosołu. Zawiera dużo warzyw, zdrową kaszę ale jest lekkostrawna i pożywna.

Składniki:


  • skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • seler
  • 2 pietruszki białe
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • zielona pietruszka
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • maggi 
  • ząbek czosnku
Mięso opłukać, zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler  i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę przypiec na ogniu i wrzucić do zupy wraz z warzywami. Wsypać kaszę. Gotować około 30 minut, dodać kostkę i przyprawy. Mięso obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz