poniedziałek, 14 lipca 2014

fritata z maślakami


Szybkie do zrobienia i łatwe danie na obiad lub kolację. Nie wyobrażam sobie lata bez grzybów z jajkami, wiec teraz zrobiłam je sobie w wersji omletowej ze smacznymi dodatkami. 

*dla dwóch osób:
Składniki:

  • 6 jajek
  • 6-7 maślaków (ewentualnie innych grzybów, ostatecznie mogą być pieczarki, ale to już nie to co leśny grzyb)
  • kawałek zielonej papryki
  • 1/2 pomidora
  • dwa krążki cebuli
  • szczypiorek
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki oleju
Cebulę posiekać, grzyby pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę a następnie grzyby, podsmażyć. Pomidora obrać ze skórki, pokroić drobno, paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do grzybów, przyprawić i smażyć. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na patelni pomiędzy warzywa i grzyby, tak, aby ziemniaki były na dnie. Jajka roztrzepać, posolić i wlać na patelnię. Smażyć z jednej strony a kiedy góra zacznie się ścinać, złożyć na połowę. Można podać z surówką ze świeżych pomidorów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up