ciasto piernikowe z mikrofali


Idealny deser na wypadek niespodziewanych gości, lub po prostu kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut i zrobimy je ze składników, które zawsze mamy w domu.

Uwaga: ciasta nie należy piec za długo, bo będzie twarde

dla dwóch osób:
Składniki:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • 2 łyżki konfitury
  • łyżka płatków migdałowych
W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Następnie połączyć je razem za pomocą rózgi. Przełożyć do dwóch kokilek lub filiżanek do 2/3 wysokości. Posypać migdałami. Wstawić do mikrofalówki na najwyższą moc na 2 minuty. Podawać z konfiturą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz