Bardzo lubię mięso z indyka, bo jest delikatne i soczyste. Często przygotowuje z niego gulasze, które lubi mój mąż. Ten zrobiłam z dodatkiem fasoli i dużą ilością marchewki.
Składniki:
- 750 g mięsa gulaszowego z indyka
- 2 duże marchewki
- 1/2 puszki fasoli
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- szczypta kolendry
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 1 łyżki oleju
Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Wrzucić mięso i obsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do mięsa, zalać szklanką wody. Wrzucić ziele i liście laurowe i dusić około 45 minut. Przyprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, zagęścić gulasz. Dodać czosnek i fasolę. Podawać z kaszą i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz