gulasz indyczy z fasolą


Bardzo lubię mięso z indyka, bo jest delikatne i soczyste. Często przygotowuje z niego gulasze, które lubi mój mąż. Ten zrobiłam z dodatkiem fasoli i dużą ilością marchewki. 

Składniki:

  • 750 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 puszki fasoli
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • szczypta kolendry
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 1 łyżki oleju
Mięso pokroić w dużą kostkę.  Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Wrzucić mięso i obsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do mięsa, zalać szklanką wody. Wrzucić ziele i liście laurowe i dusić około 45 minut. Przyprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, zagęścić gulasz. Dodać czosnek i fasolę. Podawać z kaszą i buraczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz