niedziela, 5 października 2014

filet w płaszczyku


To danie to urozmaicona wersja kotleta z kurczaka. Czasochłonna ale bardziej wykwintna. Nadzienie pieczarkowe dzięki dodatkowi serka topionego jest kremowe i delikatne. Taki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu. 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer)
  • 1/2 małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 duża kulka mozarelli
  • kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor)
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 3 łyżki oleju
Mięso pokroić na płaty, posolić, posypać pieprzem i papryką i obsmażyć z obu stron na złoto. Blaszkę do pieczenia mięsa lub naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć mięso. Pieczarki zetrzeć, cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć. Przyprawić, dodać starty czosnek i serek topiony, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozłożyć na filetach. Mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Na pieczarkach ułożyć ser a następnie plasterki pomidorków. Piec zapiec w piekarniku w 200*C na złoto. 

3 komentarze:

  1. Hej:)
    Ile płatów wychodzi ci z dwóch filetów?Czy lekko je rozbijasz przed smażeniem?
    Czy potrawa ta nadaje się do odgrzewania?
    Chcę zrobic na Swieta stąd tyle pytań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięsa nie rozbijam a ile sztuk wyjdzie to zalezy od tego jak duży filet i jak grubo pokroisz. Do odgrzewania nie bardzo ale możesz sobie podsmażyć mięso nalozyc resztę dodatków a potem tylko gotowe wrzucić do piekarnika przed samym jedzeniem.

      Usuń
  2. dzięki za odp.
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up