filet w płaszczyku
To danie to urozmaicona wersja kotleta z kurczaka. Czasochłonna ale bardziej wykwintna. Nadzienie pieczarkowe dzięki dodatkowi serka topionego jest kremowe i delikatne. Taki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer)
- 1/2 małej cebuli
- ząbek czosnku
- 1 duża kulka mozarelli
- kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor)
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 3 łyżki oleju
Mięso pokroić na płaty, posolić, posypać pieprzem i papryką i obsmażyć z obu stron na złoto. Blaszkę do pieczenia mięsa lub naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć mięso. Pieczarki zetrzeć, cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć. Przyprawić, dodać starty czosnek i serek topiony, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozłożyć na filetach. Mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Na pieczarkach ułożyć ser a następnie plasterki pomidorków. Piec zapiec w piekarniku w 200*C na złoto.
Hej:)
OdpowiedzUsuńIle płatów wychodzi ci z dwóch filetów?Czy lekko je rozbijasz przed smażeniem?
Czy potrawa ta nadaje się do odgrzewania?
Chcę zrobic na Swieta stąd tyle pytań.
Mięsa nie rozbijam a ile sztuk wyjdzie to zalezy od tego jak duży filet i jak grubo pokroisz. Do odgrzewania nie bardzo ale możesz sobie podsmażyć mięso nalozyc resztę dodatków a potem tylko gotowe wrzucić do piekarnika przed samym jedzeniem.
Usuńdzięki za odp.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)