Wiem, że do świat jeszcze daleko, ale może komuś się przyda przepis na strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika.
Składniki:
- 500 g mąki
- 75 g masła
- 30 g drożdży
- 70 g cukru
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
na nadzienie:
- 100 g maku
- 100 ml mleka
- 5-6 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki rodzynek
Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak zalać mlekiem i gotować 3-4 minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut.
Właśnie strudel jem na święta, ale wersję z jabłkiem chętnie bym zrobiła na jesień :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyszło. musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńpolecam, pierwszy raz robiłam z jabłkiem i jest dużo lepszy niż z samym makiem
OdpowiedzUsuńŁał, wyglądają imponująco :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię, została mi puszka maku jeszcze ze świąt więc trzeba teraz zużyć, w przepisie jest zwykły mak ale myślę, że już gotowy z puszki też się nada (mam nadzieje, że mi się uda:))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne
OdpowiedzUsuń