Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 200 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu
Mięso natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku.
Fajny przepis :) dziś wyprubowałam i zjadłam z ryżem smakowało bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńP.s dodałam do tego jeszcze ostrej papryki i ogórka kiszonego mniam mnima