zupa chrzanowa na boczku


Zupa chrzanowa to bardzo pożywna zupa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zrobiłam ją na wywarze ze smażonego boczku. Podaję ją z jajkiem i ziemniakami. 

Składniki:
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • jajka na twardo
Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liście i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan, przyprawy i starty czosnek. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz