Zupa chrzanowa to bardzo pożywna zupa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zrobiłam ją na wywarze ze smażonego boczku. Podaję ją z jajkiem i ziemniakami.
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 2 łyżki chrzanu
- 2-3 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- jajka na twardo
Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liście i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan, przyprawy i starty czosnek. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz