wtorek, 6 stycznia 2015

musztardowy filet w krakersach


Kotlet z kurczaka na każdym chyba stole pojawia się bardzo często, najczęściej w klasycznej postaci. Dziś przedstawiam pomysł jak w łatwy sposób można nadać mu nowego, wyjątkowego smaku. Jak dla mnie taka wersja jest nawet smaczniejsza- mięso ma wyrazistszy smak a panierka jest chrupiąca, lekko słonawa i ma piękny złoty kolor. 

Składniki:
  • duży filet z kurczaka
  • 1/2 paczki krakersów solonych
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
Mięso opłukać, pokroić na płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mleko wymieszać z musztardą. Mąkę przesiać na osobny talerz. Krakersy umieścić w woreczki i rozdrobnić je za pomocą wałka, przesypać na talerz. Mięso panierować w mące, następnie w mleku z musztardą a później w krakersach. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. 

5 komentarzy:

  1. Zainspirował mnie ten przepis,muszę wykorzystać.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie stać Cię na sprzęt elektroniczny - laptopa, tableta itp.?
    Laptop za 3.2 zł, tablet za 11,16 zł - to już możliwe! Serwis z aukcjami daje taką możliwość!
    Super zabawa, a przy okazji możesz zgarnąć modny sprzęt. Naprawdę polecam.
    Link do serwisu:
    http://tanieaukcje.com/p/f8ac9f69944411e491220025907bb422

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne!! Dziś testuję na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda kosmicznie pysznie, czas na realizację! :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up