niedziela, 25 stycznia 2015

ptysie jagodowe


Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek. 

Składniki:
na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 500 g sera białego z wiaderka
  • szklanka jagód leśnych (użyłam mrożonych)
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić i przekroić na połówki. 

Jagody zasypać cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ser wymieszać z wystudzonymi jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać cukrem pudrem. 

7 komentarzy:

  1. pysznie:) chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

  3. A jaka ilość mąki - bo w składnikach jej brak

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudownie wyglądają. Śliczny kolorek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor mnie totalnie zaskoczył!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, z jagodami musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up