tiramisu w pucharkach


Tego włoskiego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Nie dziwię się, że zyskał światową sławę bo jest przepyszny, bardzo delikatny, prosty a zarazem elegancki. Zastanawiałam się w jakiej formie go podać i postawiłam na pucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję. Taki deser jest doskonały na każdą okazję. 

Składniki na 6 porcji:

  • 24 podłużne biszkopty
  • 350 g mascarpone (lub więcej)
  • 300 ml kremówki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • szklanka mocnej posłodzonej kawy (wystudzonej)
  • 50 ml amaretto
  • łyżka kakao

 Mascarpone i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej a śmietanka mocno schłodzona. Żółtka z cukrem pudrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i biszkopty musiałam trochę dociąć). Na biszkoptach ułożyć warstwę serka i oprószyć przez sitko kakao. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masę i znowu kakao. Schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz