piątek, 13 marca 2015

babeczki potrójnie orzechowe


Ostatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z alkoholem  i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. 

Składniki na 30 małych babeczek:
na ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich
  • 60 g masła
  • duża łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
na krem:
  • 1 szklanka startych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki wódki
dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 połówek orzechów
  • masło do wysmarowania foremek
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy.  Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować dno i boki babeczek, resztę czekolady przełożyć do woreczka. Do babeczek wycisnąć krem. W woreczku odciąć róg i wycisnąć paseczki czekolady na wierzch babeczek. Udekorować połówkami orzechów. 


2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up