sernik z rosą





Sernik z rosą to już klasyka gatunku. W internecie można go znaleźć także pod nazwą "złota rosa" a nawet "łzy Wałęsy" (skąd ta nazwa pojęcia nie mam):) Piekła go moja mama zawsze na większe okazje. To taki "pewniak" imprezowy i świąteczny- na pewno się uda i na pewno będzie smakował. 
Składniki:na blaszkę 25*34 cmna ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na ser:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • skorka otarta z cytryny
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
na piankę z rosą:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans. 

W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Ser wylać na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut.

 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze około 15-20 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc i wystudzić. Zimny sernik nakryć ściereczką, wtedy ładnie wyjdzie dużo rosy. Najlepiej wystudzić go  przez noc, żeby ładnie się kroił. 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ja również:) zresztą nie znam nikogo, kto go nie lubi
      :)

      Usuń
    2. Dziękuję za przepis moze sobie zrobię ja

      Usuń
  2. Ja do sera kroję brzoskwinie z puszki,a wszysto tak samo,jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń