bułki z oliwkami


Bardzo lubię bułeczki o nierównym kształcie, z oliwkami, sprzedawane w sklepie niedaleko mojego domu. Są pyszne ale niestety tylko kiedy są świeżutkie, na następny dzień nie da się ich jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień. 

Składniki na 9 bułek:
  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 30 g stopionego masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki czarnych oliwek 
Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, lekko rozwałkować i pokroić na kształty przypominające prostokąty. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 20 minut. 

1 komentarz:

  1. Widziałam że fajne masz noże, ten fioletowy na przykład. Też mam taki :)
    Kupiłam komplet za UWAGA, 3 zł :)
    Tutaj: http://bit.ly/1b55tPT

    OdpowiedzUsuń