poniedziałek, 23 marca 2015

kulki koksowe z mlekiem w proszku


Jeśli tak jak ja lubicie kokos i mleko w proszku to koniecznie musicie zrobić sobie takie kulki. Są banalne w przygotowaniu, choć formowanie zajmuje nieco czasu. Lubię kiedy w pralinkach czuć alkohol więc ich smak podkręciłam odrobiną spirytusu. Jeśli macie zamiar podać je dzieciom to alkohol musicie pominąć, choć moim zdaniem wtedy stracą sporo na smaku. Z podanych składników wychodzi bardzo dużo kulek.

Składniki:
  • 120 g kruchych maślanych ciasteczek
  • 120 g kokosu
  • 200 g masła
  • 200 g pełnego mleka w proszku
  • 180 g cukru pudru
  • 3 łyżki spirytusu
  • 150 g kokosu do obtoczenia
  • 3 łyżki dużych rodzynek
Ciasteczka i kokos zmielić blenderem na proszek. Mleko w proszku i cukier puder przesiać. Dodać masłom kokos, ciasteczka i spirytus. Wszystko razem zagnieść. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki wielkości orzecha, do środka wkładając po rodzynce. Kulki obtaczać w kokosie. Można je przechowywać w lodówce, wtedy zrobią się twardsze więc przed podaniem należy je odpowiednio wcześnie wyjąć.



1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up