Do tego ciasta przymierzałam się chyba ze dwa lata i w końcu udało mi się je zrobić. Jest pracochłonne, ale przepyszne, warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Smakuje nawet osobom, które nie lubią wiśni. Jest wysokie, podzielne a przechowywane w lodówce ładnie się kroi i długo pozostaje świeże.
*blaszka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 6 żółtek
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na bezę:
- 6 białek
- 3 opakowania kisielu wiśniowego
- 6 łyżek cukru
- 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych)
na krem:
- litr mleka
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru
Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubić z cukrem w dużej wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiele i dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć z soku. Pianę kisielową podzielić na trzy części i rozsmarować na trzech płatach ciasta. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Przykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu).
*przepis pochodzi z "Przyślij Przepis"
Mniami :o)
OdpowiedzUsuńmm.. te wiśnie!
OdpowiedzUsuńoj, zjadłoby się!!! :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie piekę używając mrożonych malin zamiast wiśni... eksperymentuję...ciekawa jestem efektu
OdpowiedzUsuńA ja właśnie eksperymentuję i piekę używając mrożonych malin zamiast wiśni...
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem efektu 🙂
Ciasto wyszło rewelacyjne. Dużo pracy, ale warto. Z malinami smakuje znakomicie����
OdpowiedzUsuń