ciasto Świętego Jakuba



Do tego ciasta przymierzałam się chyba ze dwa lata i w końcu udało mi się je zrobić. Jest pracochłonne, ale przepyszne, warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Smakuje nawet osobom, które nie lubią wiśni. Jest wysokie, podzielne a przechowywane w lodówce ładnie się kroi i długo pozostaje świeże. 

*blaszka 23*28 cm 
Składniki:
na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na bezę:
  • 6 białek
  • 3 opakowania kisielu wiśniowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych)
na krem:
  • litr mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubić z cukrem w dużej wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiele i dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć z soku. Pianę kisielową podzielić na trzy części i rozsmarować na trzech płatach ciasta. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Przykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu). 
Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku na gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

*przepis pochodzi z "Przyślij Przepis"



7 komentarzy:

  1. A ja właśnie piekę używając mrożonych malin zamiast wiśni... eksperymentuję...ciekawa jestem efektu

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie eksperymentuję i piekę używając mrożonych malin zamiast wiśni...
    Ciekawa jestem efektu 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszło rewelacyjne. Dużo pracy, ale warto. Z malinami smakuje znakomicie����

    OdpowiedzUsuń