Biała kiełbaska doskonale komponuje się z jabłkami i słodkim sosem. Zrobiłam go na bazie ketchupu i powideł śliwkowych. Takie lekko pikantne danie polecam na obiad lub kolację.
Składniki:
- 7 białych kiełbasek
- 2 duże cebule
- 2 jabłka
- słoiczek powideł śliwkowych
- szklanka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oleju
- świeżo mielony pieprz
- szczypta chilli
- szczypta majeranku
Kiełbaski naciąć. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na oleju. Dodać jabłka pokrojone w kostki u chwilę dusić. Dodać ketchup, powidła i przyprawy. Dokładnie wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozłożyć większą cześć sosu, ułożyć kiełbaski i przykryć pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Niby biała... a czerwona :o) pysznie wygląda :o)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńHmm, interesująco się zapowiada, czuję się zaintrygowana.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre kielbaski i sos (nie dodalam powideł) goscie zjedli wszystko
OdpowiedzUsuń