biała kiełbasa zapiekana w słodkim sosie



Biała kiełbaska doskonale komponuje się z jabłkami i słodkim sosem. Zrobiłam go na bazie ketchupu i powideł śliwkowych. Takie lekko pikantne danie polecam na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 7 białych kiełbasek
  • 2 duże cebule
  • 2 jabłka
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • szklanka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta chilli
  •  szczypta majeranku
Kiełbaski naciąć. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na oleju. Dodać jabłka pokrojone w kostki u chwilę dusić. Dodać ketchup, powidła i przyprawy. Dokładnie wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozłożyć większą cześć sosu, ułożyć kiełbaski i przykryć pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. 


4 komentarze:

  1. Niby biała... a czerwona :o) pysznie wygląda :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, interesująco się zapowiada, czuję się zaintrygowana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre kielbaski i sos (nie dodalam powideł) goscie zjedli wszystko

    OdpowiedzUsuń