poniedziałek, 6 kwietnia 2015

murzynek z galaretką wiśniową


Najczęściej murzynka piecze się w wersji "suchej" czyli w keksówce i bez dodatków. W mojej rodzinie murzynek jest bardzo lubiany, pojawia się bardzo często i dlatego ciągle powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik)

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu
na przełożenie:

  • 400 g dżemu wiśniowego
  • 2 galaretki wiśniowe
na wierzch:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem,  i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C.  Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wyłożyć na ciasto i posypać kakao. Schłodzić, przechowywać w lodówce. 

4 komentarze:

  1. jak tu u Ciebie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo elegancko się ten murzynek prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt jest suchy czy trochę mokry ? Czym ewentualnie można go nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
  4. To murzynek wiec raczej nie będzie suchy. Jesli chcesz to możesz nasączyć herbatą

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up