mazurek paryski



Przepis na ten mazurek moja Mama znalazła w naszych zbiorach starych przepisów, pochodzi on z Poradnika Domowego z połowy lat 90-tych. Bardzo lubimy wracać do tych dawnych przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z kakao. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto kruche:
  • 110 g mąki
  • 70 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • jajko
  • łyżka mleka lub śmietany
na ciasto maślane:
  • 60 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
na przełożenie
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • łyżka kakao
+ dodatkowo dowolna dekoracja

Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. 

3 komentarze:

  1. podoba mi się ten przepis:) też mam niemałą kolekcję starych czasopism z przepisami!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam mazurka, będę musiała to nadrobić w przyszłym roku- ten wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń