Przepis na ten mazurek moja Mama znalazła w naszych zbiorach starych przepisów, pochodzi on z Poradnika Domowego z połowy lat 90-tych. Bardzo lubimy wracać do tych dawnych przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z kakao.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto kruche:
- 110 g mąki
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- jajko
- łyżka mleka lub śmietany
na ciasto maślane:
- 60 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
na przełożenie
- słoiczek powideł śliwkowych
- łyżka kakao
+ dodatkowo dowolna dekoracja
Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
podoba mi się ten przepis:) też mam niemałą kolekcję starych czasopism z przepisami!
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam mazurka, będę musiała to nadrobić w przyszłym roku- ten wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń